ZAMANI DURDURAN KAPLARIN MUCİDİ: EARL SILAS TUPPER

Earl Silas Tupper, 1907’de New Hampshire’de bir çiftlikte dünyaya geldi. Tupper henüz on yaşındayken ailesinin uğraş alanı olan çiftçilik ürünlerini kapı kapı dolaşarak pazarlama işine girişti. Kim derdi ki bu pazarlama yöntemi gelecekte Tupper’ı dünyanın en enteresan pazarlama yöntemlerinden birine itecek ve plastiğin bu denli sağlıksız bilindiği günümüzde hava geçirmeyen özel plastikten ürettiği malzemelerle dünyanın sayılı zenginleri arasına girecek…

Tupper, Bryant & Stratton’da şimdiki Bryant Üniversitesi’nde eğitim aldıktan sonra Büyük Buhran işini iflasa zorlayana kadar çevre düzenlemesi ve peyzaj alanlarında çalıştı. Daha sonra DuPont kimya şirketinde işe başladı.

Earl Silas Tupper’ın, DuPont firmasında çalıştığı 1930’lu yıllarda yiyecek ve içecekler cam kavanozlarda veya tenekelerde muhafaza ediliyordu. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Tupper’ın ilk işi başarısızlıkla sonuçlanınca, geleceğinin çok parlak olduğunu düşündüğü plastik ile yeni bir ürün geliştirme kararı aldı. Tupper, DuPont’da süpervizörü tarafından kendisine verilen yağ arıtma işleminin atık ürünü olan siyah, esnek olmayan polietilen cüruf parçalarını kullanarak cürufu saflaştırdı ve hafif, kırılmaz konteynerler, kaplar, çanaklar, tabaklar üretmeye başladı. Tupper, 1938’de Tupperware Plastics Company’i kurdu ve 1946’da Tupper Plastics’i mağazalara tanıttı. Akıtmayan, hava geçirmeyen, kapaklı plastik saklama kapları üreten Tupperware, ürettiği bu kap ve konteynerler için birden fazla patent (Portable cooking equipment, Container for foodstuffs or the like) almayı da başardı. Ancak faydalı bir ürün ortaya koymasına karşın beklediği başarıyı yakalayamadı… Ürettiği saklama kapları birçok tasarım ödülüne layık görülmesine rağmen o dönemde plastiğin zararlı olduğu düşüncesinin yaygın olması sebebiyle insanlar tarafından ilgi görmedi. Hatta bir dönem bu ürünler sigara ve benzeri bazı ürünlerin yanında promosyon olarak verildi.

1948’de, Brownie Wise ile tanışan Tupper daha iyi bir pazarlama stratejisi geliştirerek, o dönemlerde kadınların arasında “Tarif Günü” denilen ve ev kadınlarının birbirlerine yemek tarifi, püf noktaları verdikleri toplantılar düzenledi. Bu toplantılarda Tupperware’i tanıtmaya başladılar. Büyük bölümü Wise tarafından geliştirilen bu pazarlama stratejisi ile satışları artmaya başlayan Tupperware, 1950’lerin başlarında perakende mağazalarında satıştan geri çekildi. “Tupperware Partileri” adıyla anılmaya başlanan ev partileri kısa sürede yaygınlaşmaya başladı.

Ev partilerinde Tupperware ürünlerinin ne kadar kullanışlı, hangi gıdaların saklanmasında hangi kabın daha pratik olduğu gibi özelliklerin bizzat ev kadınlarına gösterilmesi, kadınların ilgisini çekti. Aslında bu pazarlama stratejisi günümüzde sıkça kullanılan stratejilerin öncüsüydü. Büyük bir sektör halini alan “evden eve pazarlama”, “pazarlama zinciri yaratma”, “doğrudan pazarlama” gibi pazarlama tekniklerinin gelişmesine sebep oldu.

Bu pazarlama stratejisi öyle büyük bir ilgi gördü ki Tupperware satışları büyük bir patlama yaparak tüm dünyaya yayıldı. Şirket merkezi Massachusetts’den Orlando, Florida’ya taşındı. Tupperware’in markalaşmasını ve büyük satış rakamlarına ulaşmasını sağlayan satış stratejisinin kahramanı Brownie Wise, Earl Silas Tupper ile aralarında çıkan anlaşmazlık sonucunda işten çıkarıldı. 1958’de Wise’ı işten çıkaran Tupper, Tupperware Company’i 16 milyon dolar karşılığında Rexall’a sattı. Tupper, kısa bir süre sonra vergi borçları sebebiyle ABD vatandaşlığından vazgeçti ve Kosta Rika kıyılarında bir ada satın aldı. Tupper, 5 Ekim 1983’te Kosta Rika’da hayatını kaybetti.

Tupperware, günümüzde 2 milyar doları aşan cirosuyla mutfak araç ve gereçlerinde sektörünün ve dünyanın en büyük şirketlerinden biri konumundadır. Tupperware ürünleri, 100’den fazla ülkede pek çok danışman tarafından 70 yılı aşkın bir süredir “Tarif Günü” sistemi ile tanıtılmaktadır. Tupperware’in verdiği bilgiye göre günümüzde yaklaşık olarak her bir dakikada 30 tane “Tupperware Tarif Günü” yapılıyor.

GossIP Dergi – Mucit Hikayeleri