Marka Tescil Koruması Nedir?

Marka tescil koruması nedir ve koruma süreleri ne kadardır gibi sorular sıklıkla merak edilmektedir. İşte firmaların ayırt edicilik kazanması ve tüketicilerin zihninde yer edinmesine katkı sunan marka tescil süreci hakkında merak edilenler…

Marka tescil belgesi alınması firmaları yakından ilgilendirmektedir. Firmalar kıymetlerini ve ürünlerini markaları adı altında korumak için marka tescil başvurusu yapmalıdır. Marka tescili esasen aynı alanda faaliyette olan diğer teşebbüslerden ayrışmayı ve özgün fikirlerin ürünü olan unsurları korumayı sağlamaktadır. Ayrıca marka tescili ve markalaşma sürecini markaların piyasadaki ve tüketicinin zihnindeki ‘’özel değerini’’ koruması şeklinde ifade etmek de yanlış olmayacaktır. Piyasada birçok ürün veya hizmetin benzerlik gösterdiğini, firmaların benzer ürünleri farklı markalar ile kullanıcıya ulaştırdığını görmek mümkündür. Burada benzer malları ya da hizmetleri birbirinden ayıran ise marka değeri ve firmaların sahip olduğu sınai mülkiyet varlığıdır. Markalaşmanın, marka tescilinin veya sınai mülkiyet korumasının önemi bu noktada karşımıza çıkmaktadır.

Marka Tescili Nedir?

marka-tescil-belgesi

Marka tescil belgesi nedir sorusu sıklıkla sorulmakta ve merak edilmektedir. Firmaların kendilerine ait logoları, sloganları, marka isimlerini marka tescil başvurusu ile koruması mümkündür. Başvurusu sonrasında çeşitli inceleme aşamalarından geçerek hak kazanılan marka tescil belgesi, bir unsurun ilk uygulayıcısı adına kaydedilmesini sağlar. Aynı zamanda tescil belgesi, benzer alanda üretim yapan veya hizmet sunan firmaların bu ismi kullanmasının önüne geçilmesine fırsat tanır. Böylece haksız rekabet engellenebilir.

Marka tescil belgesi hak sahibine 10 yıllık koruma sağlar. Marka sahipleri her 10 senede bir olacak şekilde marka yenileme işlemi yapabilir. Bu işlem her 10 senede bir tekrarlanabilir ve böylece hak sahipliği uzun yıllarca sürdürülebilir. Fakat marka yenileme süresi kaçırılırsa hak kaybı yaşanabilir. Bu noktada marka tescil belgesinin alınmasının ardından markayı takip etmeye devam etmek gerekir. Ayrıca sadece tescil işlemi ve yenileme işlemi ile markanın benzerlerinin ortaya çıkması engellenemez, üçüncü kişiler her zaman markanıza benzer bir başvuru dosyalayabilir. Bunu engellemenin en önemli yolu ise marka izleme hizmeti almaktır.

Uzun vadeli bir gelecek planlayan ve vadeden markanın 10 senelik süreyi takipte kalması, markasının benzerlerine karşı izleme hizmeti alması çok daha stratejik bir hamle olacaktır. Markanızı bu şekilde koruma altına alarak dünya genelinde bir yer edinebilir ve bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Elbette uluslararası alanda marka tesciline sahip olmak için uluslararası marka tescil yöntemlerini araştırmak ve buna göre bir planlama yapmak gerekmektedir. Bu noktada uluslararası marka tescil yöntemleriyle ilgili uzman bir vekilden danışmanlık almak mühimdir.

Firma ve teşebbüslerin ayırt edicilik kazanması, zihinlerde yer edinmesi için marka tescil başvurusu önem taşımaktadır. Tescil belgesi aynı zamanda firmaların geleceğe yönelik vizyonunu da gösterir niteliktedir.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

marka-tescil

Marka için tescil belgesi almak istiyorsanız öncelikle hangi alanlarda ürün ya da hizmet sunacağınızı belirlemeli ve markanız için sınıflandırma yapmalısınız. Sınıfların belirlenmesi ardından bu markanın benzerinin daha önce bir başkası tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmek amacıyla marka araştırması yapmalısınız. Marka araştırma, bu noktada son derece önem taşımaktadır. Marka araştırma sayesinde ilerleyen dönemlerde marka başvurunuza bir itiraz gelmesini ya da markanızın reddedilmesini engelleme fırsatı bulabilirsiniz. Sınıflandırma ve marka benzerlik araştırması aşamalarından sonra tüm veriler markanızın tescile uygun olduğunu gösteriyorsa kişi veya firma adına Türk Patent ve Marka Kurumuna marka tescil başvurusu yapabilirsiniz. Fakat bahsi geçen tüm bu aşamalarda marka vekillerinden danışmanlık almak, markanızı en kapsamlı şekilde korumanızı sağlayacaktır.

Marka Tescil Koruma Süresi Ne Zaman Başlar?

Marka koruması, marka tescil başvurusu sonrasında başlamış kabul edilir. Sürecin olumlu ilerlemesi ve tescil belgesinin alınması halinde 10 senelik koruma süresi, başvuru tarihi itibarıyla başlar. Ayrıca sizin yaptığınız marka başvurusu sonrasında bir üçüncü kişinin bu marka ile aynı veya benzer marka tescil başvurusu yapması halinde, önceliğin ilk başvuru yapanda olacağı kabul edilmektedir.

Tescilli Markanın Koruma Süresi Ne Kadardır?

Tescillenen bir markanın ve başvuru işlemlerinin başarı ile sonuç bulduğu marka için koruma süresi 10 sene olarak belirlenmektedir. Bu 10 senelik süreç ilerleyen yıllarda yenilenebilir. Marka koruma süresinin değiştirilmesi mümkün değildir. Örneğin 5 senelik ya da 20 senelik koruma süresi talep edilemez. Marka tescil belgesi 10 sene koruma sağlar fakat yenileme sınırı olmadığından her 10 senede bir yenilenerek uzun sürelerce koruma sağlanabilir.