Kral Şakir, 23 Nisan 2016’da Cartoon Network Türkiye’de gösterime girmiş ve 7’den 70’e birçok kişi tarafından ilgi görmüş bir Türk çizgi dizisi. Seri aynı zamanda Cartoon Network Türkiye’nin ilk Türk ve kendi yapımı çizgi dizisi olarak da biliniyor. Şakir’in ve ailesinin maceralarını anlatan bu yapım, artık bir tanınmış marka. Peki tanınmış marka tescili nedir ve marka tescilinden farkı nedir?
Toplumun büyük bir kesimi tarafından bilinen unsurlar, Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan ‘’tanınmış marka’’ başvurularına konu olabiliyor. Tanınmış marka başvuruları, klasik anlamda bildiğimiz marka başvurusundan nitelik ve tanım olarak farklılık gösteriyor. Bir unsurun ‘’tanınmış’’ sıfatıyla tescil başvurusuna konu olması için faaliyet gösterdiği bölgede ciddi anlamda bilinirliğe sahip olması bekleniyor. Bu marka türünü ülkemizde bilinen birçok markayla örneklendirmek mümkün. Yakın zamanda ‘’tanınmış marka’’ tescili almaya hak kazanan markalardan biri de Kral Şakir. 2016 yılında ilk gösterimi yapılan ve çocuklar tarafından ilgi gören Kral Şakir’in Grafi2000 ekibi ve Varol Yaşaroğlu tarafından oluşturulduğu biliniyor.
Tanınmış marka başvurusu sonuçlandı
Kral Şakir çizgi dizisinin marka tescil işlemleri için ilk adım 2016 yılında atıldı ve isim, aynı sene marka olarak tescillendi. Takip eden yıllarda aynı isim için bir de ‘’tanınmış marka tescil başvurusu’’ yapıldı. Yapılan kapsamlı araştırma ve incelemelerin ardından 2022 yılında Kral Şakir markasının tanınmışlığı, Türk Patent ve Marka Kurumunca kabul edildi. Birçok kişi tarafından tanındığı kabul edilen ismin ‘’tanınmış marka tescil belgesi’’ Grup Ofis Marka Patent tarafından Varol Yaşaroğlu’na teslim edildi. Daha önce GOssIP ekibine röportaj veren Varol Yaşaroğlu, yapımcısı olduğu karakterin tanınmışlığını sosyal medya hesabından mutlulukla duyurdu.
Kral Şakir’in tanınmışlık tesciline Grup Ofis imzası
Kral Şakir ve Varol Yaşaroğlu isimleri, söylendiği anda birbirini hatırlatan ayrılmaz birer ikili. Karakterin ve çizgi dizisinin yaratıcısı Varol Yaşaroğlu, tanınmışlık tescili sürecinde Grup Ofis Marka Patent ekibiyle çalıştı. Yaşaroğlu, tescil belgesini Grup Ofis ekibinden aldı ve tescil belgesiyle ilk pozunu Türkiye’nin tek marka, patenti tasarım dergisi GOssIP’e verdi.