FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ’NDE KEŞFETMEMİZ GEREKENLER

Fikri mülkiyet; yaratıcılık, inovasyon, katma değer üretimi gibi birçok kavramın etki ettiği ve yenilikçiliğin teşvik edildiği kıymetli bir alan. Neredeyse her sektörde önemli bir paya sahip olan bu alan, her yıl 26 Nisan’da kutlanıyor. Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu WIPO’nun her sene bu güne özel belirlediği tema sektörel kutlamalara ilham oluyor. WIPO’nun bu seneki Fikri Mülkiyet Teması ise ‘’IP ve Gençlik’’. Gelin ‘’gençlik’’ kavramının dönüştürücü gücünü fikri mülkiyet kapsamında birlikte keşfedelim…

Her geçen gün hızlanarak gelişen teknolojiler, yeni iş yapış şekillerini ve yeni düşünce biçimlerini benimsememizi sağlıyor. Her dönem, yeni olay ve olgularla karşılaşıyor; mevcut alışkanlıklarımızı bir kenara bırakıyor ve yeniye devamlı adapte olmaya çalışıyoruz. Söz yerindeyse bu durum için ‘’hiç bitmeyen bir öğrenme hali’’ ifadesini kullanabiliriz. İnsanlık olarak bu süreklilik hali içerisinde en çok karşılaştığımız kavramlardan biri de ‘’sürdürülebilirlik’’. Kaynaklarımızın sınırsız olmadığını ve onları korumaktaki sorumluluğumuzun ortak olduğunu artık çok daha iyi biliyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojilerde ve ürettiğimiz katma değerli ürünlerde, sürdürülebilirlik odağı her geçen gün artıyor. Bu duruma ‘’gençlik’’ olarak tanımladığımız yaş grubunun olumlu ve büyük bir etki sağladığına inanıyoruz. WIPO da bu seneki kutlama metninde benzer bir fikre değiniyor:

‘’Fikri Mülkiyet 2022, sürdürülebilir bir geleceğe geçişi destekleyen yeni ve daha iyi çözümler bulmak için gençlerin büyük potansiyelini kabul ediyor. Dünyanın dört bir yanında gençler, daha iyi bir geleceğe doğru bir rotayı yönlendirmek için enerjilerini ve yaratıcılıklarını, meraklarını ve yaratıcılıklarını kullanarak inovasyon zorluklarına adım atıyorlar. Yenilikçi, enerjik ve yaratıcı beyinler, daha sürdürülebilir bir geleceğe geçmek için ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri yönlendirmeye yardımcı oluyor. Fikri mülkiyet haklarının daha iyi bir gelecek yaratmak için yarının gençlerini nasıl destekleyebileceğini keşfedin.’’

WIPO’nun gençlik için kullandığı bu ifadeler, içinde olduğumuz kolektif dönüşümü etkileyici biçimde özetliyor. ‘’Gençler’’ artık sadece tüketici konumunda olmaktan memnun değil ve sahip oldukları bu karakteristik özellik onların inovasyon yetkinliğine etki ediyor. Kaynaklarımızın sınırlılığına karşı dikkatliler, kapsayıcı olmak konusunda özenli ve tüketirken üretme eğilimindeler. Fakat onların potansiyeli büyük ölçüde kullanılmıyor ve keşfedilmeyi bekliyor. WIPO’nun ifadesine göre bugün dünyada yaklaşık 1.8 milyar genç (24 yaşında) yaşıyor. 35 yaşın altında olan gençlerin oranının önümüzdeki yıllarda ise artması bekleniyor. Her geçen yıl sayısı daha fazla artacak bu ‘’değişimin doğal ajanları’’nı keşfetmek tam anlamıyla geleceğe bir yatırım gibi görünüyor.

İnovasyonun ve değer üretiminin -doğal olarak fikri mülkiyet haklarına dair her alanın- yaratıcı bakış açılarına ve dönüştürücü bir güce ihtiyacı var. Hem bugünün hem yarının teknolojisini oluşturacak olan inovasyon, özgün fikirlerin üreteceği fikri mülkiyet haklarında gizli. Özgün, yaratıcı, dönüştürücü karakter ise gençlikte mevcut. Bize düşen ise onların yaratıcı potansiyelini keşfedebilecek alanlar açmak ve yan yana yürümek, birlikte üretmek.

2022 Fikri Mülkiyet Günü tüm yaratıcı zihinlere ilham; tüm destekçilere keşif alanı olsun…