Duru Bulgur tescilli markası olan “Başbaşı” isminin benzerlerine karşı mücadelesini kazandı. Duru Bulgur ile benzer alanlarda üretim yapan bazı firmalar, içinde “Başbaşı” ifadesini bulunduran marka tescil başvuruları yaptı. Başbaşı ürünü ile tanınan Duru Bulgur ise ilgili başvurulara itiraz hakkını kullandı. İtirazlara karşılık gelen savunmalarda ise “Başbaşı”nın bir bulgur türü olduğu, tek bir markanın tekeline dahil edilemeyeceği ifade edildi. Peki sizce “Başbaşı” bir bulgur türü mü yoksa bir marka mı? Konuyla ilgili son sözü mahkeme söyledi. İşte cevabı…
Duru Bulgur, toplam on beş çeşit bulgur türüyle sektörünün öncü firmalarından biri. “Başbaşı” ifadesi ise sadece Duru Bulgur tarafından üretilen bir ürünün adı. Bahsi geçen ürün, yıllardır piyasada yer alıyor. Bu ürün aynı zamanda Duru Bulgur’un tanınmışlık seviyesi en yüksek markalarından biri. Hâl böyle olunca mevcut popülerlikten faydalanmak isteyen farklı markalar oluyor ve “Başbaşı” ismi TÜRKPATENT’e gelen marka başvurularında kendini gösteriyor. Fakat ürün, Duru Bulgur markasına ait olduğundan bu başvurulara yapılacak itirazlar da kaçınılmaz hale geliyor.
Bilinen markaların taklit edilmesi, sıklıkla rastlanan bir durum. Ancak “Başbaşı” markasına ait itirazlarda, başvuru sahibi firmaların bakliyat alanında faaliyet göstermesi konuyu sıradanlıktan çıkarıyor. Zira bu firmalar, marka başvurularında “Başbaşı” kelimesini esas unsur olarak kullanıyor. Ayrıca bu ismin bir marka değil, bulgur türü olduğunu iddia ediyor. Bu iddia, “Başbaşı” markasının sosyal medya da dahil pek çok mecrada tür adı olarak kullanılmasından da kaynaklanıyor. Fakat bunun “doğru bilinen yanlışlar” arasında olduğunu söylemek mümkün. Bunun sebepleri arasında listelenebilecek ilk neden, “Başbaşı” kelimesinin Duru Bulgur tarafından tescillenmiş bir marka olması.
İlk marka tescil başvurusu 2006 yılında yapılmış
Başbaşı markası ilk kez 2006 yılında Duru Bulgur adına tescil edilmiş. Fakat tescilli Başbaşı markası, TÜRKPATENT’e yapılan bazı başvurularda esas unsur olarak yer almıştır. Bu haksız kullanım üzerine Duru Bulgur firması, itiraz haklarını kullanmış ve söz konusu başvurulara müdahale etmiştir.
İtiraz edilen marka başvurularına “TAT BAŞBAŞI BULGUR, ÖZSARI BAŞBAŞI, DOYUM BAŞBAŞI ve TATBUL BAŞBAŞI” ifadeleri örnek olarak verilebilir. Görüldüğü üzere tüm bu marka başvurularındaki esas unsur, Duru Bulgur’a ait tescilli bir marka ismini barındırmaktadır. Bu durumda asıl hak sahibi Duru Bulgur’un bu başvurulara itiraz etmesi ise kaçınılmazdır.
Benzer başvurularda bulunan bu firmaların iddiası ise Duru Bulgur’a ait Başbaşı markasının bir bulgur türü olduğu ve herkesin kullanımına açık olması gerektiği yönündedir. Fakat bu iddia YİDK kararı, mahkeme kararı ve bilirkişi raporuyla deyim yerindeyse ‘’çürütülmüş’’ ve geçersiz sayılmıştır.
Tüm bu kararlar sonucunda bilinirliğe sahip Başbaşı markasının Duru Bulgur’a ait olduğu tespit edilmiştir. Böylelikle Başbaşı ifadesinin ve Duru Bulgur’un marka hakları korunmuş ve benzer markaların reddedilmesine karar verilmiştir.
Bu kararla birlikte “Başbaşı bir marka mıdır, tür mü?” sorusu da “sadece DURU BULGUR tarafından üretilen bir bulgurun adı” şeklinde yanıt bulmuştur.
Bilinirliği yüksek markaların, benzerleriyle karşılaşma ihtimali her zaman mevcuttur. Dolayısıyla marka sahiplerinin haklarını korumak konusunda özenli ve dikkatli olması gerekmektedir. Ayrıca tespit edilen benzer markalara zamanında müdahale etmek de marka haklarının korunması için önemlidir.